Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

St.-Apolloniakerk Stelen

St.-Apolloniakerk Stelen

De parochie Liessel-Stelen-Winkelomheide werd in 1872 opgericht om de bewoners van deze drie gehuchten ten zuiden van Geel de verre verplaatsingen naar Sint-Amands in het centrum te besparen. De kerk werd gebouwd in Stelen, omdat dit centraal lag tussen de twee andere gehuchten. De bouwmeester van deze neo-gotische kerk was P.J. Taeymans.


De kerk bezit een mooie gepolychromeerde gebeeldhouwde kruisweg van De Boeck en Van Wint. De parochiepatrones is Sint-Apollonia. In 1874 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen. In 1901 werd Winkelomheide een zelfstandige parochie, en 'Liessel-Stelen-Winkelomheide' werd nu herdoopt in 'parochie Stelen'. Oorspronkelijk werd de kerk bekroond met een rank torentje, pal achter de westelijke gevel. De huidige toren werd na de Tweede Wereldoorlog links naast de topgevel opgetrokken.

Sint-Apollonia is de beschermheilige van tandartsen, tandtechnici en mensen met kies-, tand- en kaakpijn. Ze wordt vaak afgebeeld met in haar ene hand een grote tang met een kies erin en in de andere hand een palmtak, het symbool van de martelaren. Zij stierf in 249 als martelares voor het christelijk geloof.

Ten noordwesten van de kerk staat een gedenksteen ter herinnering aan de slag om Geel in 1944 waarbij de 50ste Northumberian Infantry Division streed voor de doortocht over het Albertkanaal. Oorspronkelijk stond deze gedenksteen opgesteld aan het Albertkanaal.

Adres: Stelen, 2440 Geel