Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

St.-Hubertuskerk Ten Aard

St.-Hubertuskerk Ten Aard

Door het aanleggen van de baan Turnhout-Diest werd de parochie Ten Aard doormidden gesneden. Oostwaarts ligt het oude Aard en westwaarts de Rundsvoort. Aan de scheiding werd een voorlopige kerk (houten barak) gebouwd. In 1911 kreeg de kerk zijbeuken, een portaal en een gemetselde toren tegen de noord-oosthoek. Het houten torentje werd verkleind en op de viering geplaatst.


In 1944 werd de toren van de kerk door de Duitsers vernield. De kerk werd gerestaureerd in neo-romaanse stijl (1949-1950) door P. Van Steenbergen. Op 24 december 1950 werd ze plechtig ingewijd door Mgr. Everaerts.


De kerk heeft een symmetrisch grondplan met toren in het zuidwesten. De dominantie van de romaanse rondboog vinden we terug in de ramen, portalen, arcaden, galmgaten en absis. De westgevel bevat een verdiept portaal, versierd met zandstenen, teerlingkapitelen en sierstenen met breedarmig jezuïetenkruis. Binnen in de kerk bevindt zich een zilveren monstrans (houder, meestal van metaal, waarin de geconsacreerde hostie wordt getoond) van 1886 door Beelaerts van Mechelen vervaardigd.

Bron
Geel met zijn gehuchten door A. Nevelsteen

Adres: Vaartstraat, 2440 Geel