Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

Britse militaire begraafplaats

Britse militaire begraafplaats

Het Geelse War Cemetery is één van de weinige Britse militaire begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen die getuigen van de zware gevechten tijdens het bevrijdingsoffensief van de geallieerden in 1944. Vooral de Northumbrian en de Schotse Divisie, resp. de 50ste en de 15de, leden in de omgeving van Geel veel verliezen tijdens de pogingen om het Albertkanaal en het Kempisch Kanaal over te steken. De doden werden begraven in een weide of op de burgerlijke begraafplaats van St.-Dimpna. Na de oorlog werden de lichamen verplaatst naar de huidige begraafplaats waar nu 399 Britten en een Canadees begraven liggen.


Britse militaire begraafplaats
Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van Philip Hepworth die met enkele eenvoudige ingrepen een stijlvolle site bouwde. De bakstenen gebouwtjes zijn met classicistische elementen in witte natuursteen afgewerkt. Het ‘Cross of Sacrifice’ is centraal tussen de symmetrisch aangelegde perkjes opgesteld. Witte tegels bij de toegang markeren het middenpad. De sobere gedenkplaats wordt opgefleurd met bloemperkjes, struiken en eiken.

De militaire begraafplaats werd in 2009 definitief beschermd als monument. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de artistieke en historische waarde die het kerkhof heeft.

Adres: Tweeboomkes, 2440 Geel