Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

Recreatiedomein Dekshoevevijver

Foto Dekshoevevijver 1
In een ver verleden bestond het landschap in 'de Grote Aard' vooral uit droge heidegronden, vennen en enkele landduinen. Vanaf het midden van de 13de eeuw werden sloten gegraven om de droge zandgronden te kunnen ontginnen. Vennen werden in visvijvers omgezet. De inwoners van de nabijgelegen gehuchten graasden hun vee op de gronden en plagden de hei. Bij het ontstaan van België werd dit gebied door koning Leopold I aangekocht als een onderdeel van het Koninklijk Domein. De hooilanden werden gaandeweg omgezet in weilanden met een heel typerend blokvormig patroon.
Foto Dekshoevevijver 2
In 1962 kwam het domein terug in handen van de stad en begon het verhaal van het huidige stedelijk recreatiedomein Dekshoevevijver. In 2005 en 2006 investeerden de stad Geel, de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie Antwerpen in landinrichtingswerken. Die werken fristen het domein grondig op en maakten er een aantrekkelijke pleisterplaats van voor vissers, wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.


Het wandelpad rondom de vijver is ongeveer 2 kilometer lang. Op de infoborden langs het pad lees je meer over de planten en dieren, het landschap, de vissers en hun hobby.