Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

Oorlogsgedenkteken Ten Aard

Oorlogsgedenkteken Ten Aard

De inwoners van Ten Aard richtten op 23 september 1948 een gedenkteken op ter nagedachtenis van hun gevallen medeburgers. Onder een stralende zon ging een optocht van vaandels en muziekmaatschappijen door het dorp. Afvaardigingen van alle Geelse groepen en instellingen stapten achter de fanfare “Nooit Gedacht” naar het monument. Erevoorzitter Jean Lekeu knipte het lint door waardoor de Belgische, Engelse en Amerikaanse vlaggen het prachtige monument ter ere en ter gedachtenis van de slachtoffers van Ten Aard onthulden.

Speciaal voor deze gelegenheid werd een tram ingelegd met vertrek Geel-Station die alle genodigden naar Ten Aard bracht. Met een velokoers voor nieuwelingen en het afsteken van een prachtig vuurwerk op de vaartkom maakte de Feestcommissie Geel-Aard de festiviteiten compleet.

Oorlogsgedenkteken Ten Aard

Het gedenkteken bevindt zich op de hoek van het grotpark aan het kruispunt van de Turnhoutseweg en de Aardseweg. Op de voorzijde werd een helm met palmtak gebeiteld met eronder de namen van de gesneuvelde helden tijdens de twee wereldoorlogen. Op de linkerzijde staat de tekst In memory and gratitude to the iss allied heroes who liberated Ten - Aart on 23 september 1944. Op de rechterzijde werden de namen vermeld van de burgerlijke slachtoffers.

Adres: kruispunt Turnhoutseweg - Aardseweg, 2440 Geel