Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

St.-Dimpna Ommegang

Dimpna en koning

Erfgoed
Geel is fier de bakermat te zijn van de gezinsverpleging waarbij psychiatrische patiënten worden opgevangen in de warmte van een gastgezin. Aan de oorsprong ligt de legende van de Ierse koningsdochter Dimpna die in een vlaag van waanzin door haar vader in Geel onthoofd werd. Sinds eeuwen werden jaarlijks op 15 mei, feestdag van de Heilige Dimpna, de relieken van deze Geelse heilige feestelijk in een processie rondgedragen. Die dag kwamen ontelbare pelgrims naar de St.-Dimpnakerk.

Befaamd
Vanaf 1900 organiseerde de barmhartige stede om de 25 jaar St.-Dimpnavieringen. De St.-Dimpnaprocessie kreeg de allures van een godsdienstige praalstoet, met figurantengroepen, ruiters, praalwagens en bisschoppen en prelaten die het zilveren reliekschrijn begeleidden. In 1975 werd de religieuze St.-Dimpnaprocessie omgevormd tot een wereldlijke ommegang. Speciale aandacht ging uit naar de gezinsverpleging, ontstaan uit de verering van de Heilige Dimpna. Sindsdien is de St.-Dimpna Ommegang om de vijf jaar uitgetrokken. Hij heeft ondertussen het niveau bereikt van de meest befaamde ommegangen van het land.

De duivel, symbool voor de krankzinnigheid van de vader

In 2015 trekt de Ommegang opnieuw door het Geelse centrum met ruime aandacht voor de geschiedenis van Geel en de legende van Dimpna.

Praktisch

  • Zondag 3 mei 2015
  • Vanaf 15 uur
  • Gratis toegang