Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

01 Historiek

Koning en Dimpna

Aan de oorsprong van de wereldbekende psychiatrische gezinsverpleging in Geel ligt de legende van de Heilige Dimpna. De legende verhaalt hoe Dimpna, een Ierse koningsdochter, in het jaar 600 op de vlucht ging voor de incestueuze intenties van haar vader.

 

Dimpna stak met enkele getrouwen de Noordzee over en belandde in Zammel, een gehucht van Geel. De Ierse koning haalde haar in vlakbij de Sint-Maartenskapel en onthoofdde zijn dochter eigenhandig. In de loop van de daaropvolgende eeuwen werd de Heilige Dimpna aangeroepen ter genezing van allerlei geesteskwalen.

 

Rond de 14de eeuw kreeg de organisatie van de gezinsverpleging vastere vorm. Het centrum van de aanbidding was de St.-Dimpnakerk met aanpalende ‘ziekenkamer’. Van hieruit werden de zieken uitbesteed bij burgers in de omgeving. Vandaag is dit bij uitstek humane fenomeen meer dan voorheen een model in psychische verzorging.

Sint-Dimpna Ommegang 2010

Vanaf 1900 organiseerde de Barmhartige Stede om de 25 jaar St.-Dimpnavieringen. De St.-Dimpnaprocessie kreeg de allures van een godsdienstige praalstoet, met figurantengroepen, ruiters, praalwagens en bisschoppen en prelaten die het zilveren reliekschrijn begeleidden. In 1975 werd de religieuze St.-Dimpnaprocessie omgevormd tot een wereldlijke ommegang. Sindsdien is de St.-Dimpna Ommegang om de vijf jaar uitgetrokken en heeft hij het niveau bereikt van de meest befaamde ommegangen van het land.

 

In 2005 werden voor eerst, naast de St.-Dimpna Ommegang, tal van nevenactiviteiten georganiseerd onder de noemer Dimpnadagen. Opvallende nieuwkomer was het belevenisspektakel GheelaMania, dat de 10 000 toeschouwers met verstomming sloeg.