Naar inhoud

Praktisch

Gasthuismuseum

Gasthuisstraat 1
2440 Geel


tel. 014 56 68 40
fax 014 58 68 49
gasthuismuseum@geel.be

Tijdelijke tentoonstelling

Over piskijkers, pestdokters en pauwendrek

 Over Piskijkers, pestdokters en pauwendrek

 

Een unieke tentoonstelling over de geschiedenis van de geneeskunde en ziekenzorg

 

Van 23 april tot 29 oktober pakt het Gasthuismuseum uit met een unieke tentoonstelling‘ Over piskijkers, pestdokters en pauwendrek’. In de kamers van het vroegere gasthuis maak je kennis met de geneeskunde en ziekenzorg van de 16de tot midden 20ste eeuw. Tijdens de tentoonstelling ontdek je de levensverhalen van echte dokters en patiënten uit die tijd.

 

Echte verhalen

De tentoonstelling bied je een boeiende kijk op geneeskunde en ziekenzorg van de 16de tot midden 20ste eeuw. Je krijgt een algemeen beeld van de geschiedenis, maar de focus ligt op persoonlijke en lokale ervaringen. Zo ontdek je de levensverhalen van echte patiënten uit die periode. Ook de ziekenverzorgers vertellen hun verhaal. Je maakt kennis met Pestdokter Willem van Lille (+1609), maar ook de bekende Geelse Dokter Verwaest (+1981) komt aan bod. Alles is gebaseerd op historisch onderzoek en bestaande archiefstukken.

 

Geschiedenis van de geneeskunde en ziekenzorg

Doorheen de tentoonstelling leer je verschillende huis- ,tuin- en keukenmiddeltjes die door patiënten en verzorgers gebruikt werden. Zo deden de gasthuiszusters bijvoorbeeld pauwendrek in hun recept tegen epilepsie. Een gedroogde mol bood blijkbaar ook soelaas. Je ontdekt de kwaliteiten van dokters en ‘chirurgijns’ uit de 17de eeuw. De wetenschappelijk geschoolde dokter distantieerde zich van het minderwaardige ‘handenwerk’ en laat dit over aan de chirurgijn. Ook wel barbier of baardscheerder genoemd, omdat hij de twee beroepen vaak combineerde. Een chirurgijn hield zich bezig met tanden trekken, wonden verbinden en verzorgen, breuken zetten en aderlaten. De dokter bestudeerde enkel de urine van zijn patiënt en stelt een diagnose, vandaar de naam ‘piskijker’. In de praktijk was het dan ook de chirurgijn die het wel en wee van de patiënt bepaalde. Zijn gereedschap krijgt een centrale plaats in de tentoonstelling.

 

Verlostangen en amputatiezaag

Speciaal voor de tentoonstelling heeft het Gasthuismuseum verschillende bruiklenen aangevraagd. Zo zullen er medische voorwerpen van het Museum van de Geschiedenis van de Geneeskunde van de UGent getoond worden. Het gaat om zeldzame stukken zoals een verlostang en een amputatiezaag uit eind 17de eeuw. Ook de Vlaamse tinvereniging geeft meerdere topstukken in bruikleen. Verder zijn er samenwerkingen met het Stadsarchief van Duffel, de Kerkraden St.-Apollonia-Stelen en St.-Lucia-Olen.

 

Op kindermaat

Het museum heeft niet voor niets een kindvriendelijk label, dus ook voor deze tentoonstelling werd een kinderparcours uitgewerkt. Leuk om met je gezin te doen of met een groep kinderen. Maar ook wie graag veel historische details krijgt, komt aan zijn trekken. Je kan je op je eigen tempo verdiepen in de thema’s die je interessant vindt. Naast de paneelteksten voorziet het museum audiofragmenten, afscheurblaadjes en een begeleidende brochure.

 

Een extraatje tijdens Erfgoeddag

Twijfel je of ‘Over piskijkers, pestdokters en pauwendrek’ iets voor jou is? Misschien haalt dit je over de streep! Het Geels Amateurtoneel brengt op 23 april- tijdens Erfgoeddag - de patiënten, dokters, chirurgijns en gasthuiszusters uit de tentoonstelling tot leven. Ze nemen je mee naar een tijd vol kommer en kwel, maar brengen dit met de nodige dosis humor. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn bovendien gratis.

 

Meer info

Gasthuismuseum

014 56 68 40

gasthuismuseum@geel.be