Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

Molen van 't Veld

Molen van 't Veld

In de Molen van ’t Veld maak je kennis met de geheimen waarmee de molenaar al eeuwen de weg van graan naar brood aflegt. Deze houten windmolen werd in 1796 opgericht in het gehucht Achterheide in Heist-op-den-Berg en in 1823 overgebracht naar het Geelse Elsum langs de steenweg van O.L.V.-Olen naar Geel, even buiten de dorpskern. In 1921 kwam de molen in het bezit van Karel Van de Weyer. Hij was de laatste beroepsmolenaar en liet de molen in 1964 nog grondig herstellen door molenmaker Caers uit Retie. Karel Van de Weyer liet de molen tot aan zijn overlijden in 1987 nog regelmatig draaien en soms ook malen. In 1981 werd de molen opnieuw hersteld en weer maalvaardig gemaakt met hulp van vzw Vrienden van de Geelse Molens, en ingedraaid op 4 en 5 juli 1981.

 

Te veel buren en te weinig wind brachten het voortbestaan van de houten standaardmolen van Elsum echter in gevaar. Na een opmerkelijke verhuisoperatie in 1993 kreeg deze monumentale brok industrieel erfgoed uitzicht op een nieuw leven langs de Zeggendijk op Geel-Ten Aard. Vlakbij natuurreservaat de Zegge en Bobbejaanland draait en maalt hij als weleer op een vier meter hoge molenwal.

 

In het authentieke interieur zijn nog vele inscripties te vinden: ”Ik mael met vlijdt en neerstigheid tot dienst van alle menschen maer het doet mij leet omdat ik niet weet te doen voor ieder sijne wenschen. Door mij gesneden G. Plattenborse, 16 mey 1805, geboortich van Thiene.”

 

In de educatieve ruimte onder de Molen van ’t Veld bevindt zich het legaat van molenmaker Flor Jansen. Je komt er onder meer te weten hoe een molen gebouwd werd. Rondom de molen kan je even uitrusten of gezellig picknicken aan de tafels en banken. Foto's van de molen van je in ons fotoalbum.

 
Praktisch

Elke zondagnamiddag (14-17 uur) kan je de molen gratis bezoeken. De gids van dienst is zelf molenaar. Ook groepen zijn iedere dag welkom na afspraak. Boeking en tarieven via Toerisme Geel. Een rondleiding in de molen duurt ongeveer één uur.


Adres

Zeggendijk, 2440 Geel