Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

Lampenmuseum

Foto lampenmuseum

De wonderlamp van Aladin? Die niet, maar wel minstens duizend andere lampen staan te kijk in het knusse Lampenmuseum van de familie Binnemans. Wat begon met de vondst van een oude fietscarbuurlamp in een vuilnisbak groeide uit tot een prachtige collectie.

Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de verlichting vanaf de prehistorie tot aan de opkomst van de elektrische verlichting. Van olielampen en gaslampen tot ‘speciallekens’ als kienspaanhouders en Carcellampen. Je kunt geen verlichtingstoestel bedenken of het staat in het Lampenmuseum. Meer dan voldoende voor een boeiende confrontatie met de geschiedenis van de verlichtingstechniek.


De verlichtingstoestellen uit de verzameling staan gesorteerd volgens werkingsprincipe of brandstof. Naast de kaarsensnuiters, petroleumkruiken en luciferdozen is de uitgebreide verzameling van meer dan 150 fietslampen één van de blikvangers. Andere thema’s die aan bod komen zijn moderateurlampen, mijnlampen en koetslampen.


Praktisch

Het Lampenmuseum kan na afspraak bezocht worden. Ook groepen (maximum 20 personen) zijn welkom. Een rondleiding in het museum duurt ongeveer één uur.


Voor schoolgroepen tot maximum 20 leerlingen werd een deel van het museum ingericht als educatieve ruimte. Leerlingen vanaf de derde graad van het basisonderwijs en leerlingen van middelbare scholen kunnen er kennismaken met de lichtbronnen van onze voorouders. Boeking en tarieven via Toerisme Geel.


Adres

Heimerik 19, 2440 Geel