Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

Klokkenmuseum

Klokkenmuseum

Het Klokkenmuseum biedt onderdak aan allerlei horloges en klokken die verzameld werden door Victor Wuyts († 2009) en zijn vrienden. Geen enkele klok die binnenkwam werkte, maar Victor bracht ze allemaal aan de praat. Deze verzameling is het gevolg van een uit de hand gelopen passie. Jaren schuimde Victor alle rommelmarkten af in België, van de Nederlandse tot aan de Franse grens. De allereerste klok die Victor in zijn verzameling kreeg was een regulateur (een precisie-uurwerk dat meer bedoeld is voor een exacte tijdsaanwijzing dan voor decoratie) die een duivenmelker had gewonnen als eerste prijs voor een vlucht naar Barcelona.

 

Gedreven door zijn fascinatie voor klokken en uurwerken studeerde Victor drie jaar lang aan het Hoger Instituut voor Uurwerkmakers te Leuven. Het was de enige school in België die erkend werd door Zwitserland. Victor was er de laatste en oudste leerling van professor Huybrechts. In 1998 slaagde hij in zijn eindexamen en ontving het diploma van uurwerkmaker. De collectie van het Klokkenmuseum wordt in stand gehouden door de familie van Victor. Zo brengen zij hulde aan de stichter van het museum.

 

Het Klokkenmuseum bezit een prachtige collectie klokkenmannen (mensen die overal het uur gingen meedelen). Verder vind je er een uitgebreide verzameling wekkers, waardevolle zakhorloges, boerenklokken, constateurs (om de tijden van de duiven te registreren) en schouwgarnituren waarin horloges zijn verwerkt. Ook de beroemde Westminsters (naar het geluid van de klokken van de Big Ben in Londen) en koekoeksklokken uit het Zwarte Woud behoren tot de collectie.

 


Praktisch

Het Klokkenmuseum is in de maanden april tot en met september elke zondag van 14 tot 18 uur toegankelijk. Scholen en groepen zijn elke dag welkom na afspraak. Boeking en tarieven via Toerisme Geel.

 

Adres

Gooreind 94, 2440 Geel