Naar inhoud

Praktisch

Dienst toerisme en stadsanimatie

Markt 1
2440 Geel


tel. 014 56 63 80
fax 014 56 63 99
toerisme@geel.be

Meer info

Tydavnet

Wapenschild Monaghan

Tydavnet is een klein dorpje in het noorden van het graafschap Monaghan in de Republiek Ierland. De naam Tydavnet is afgeleid van de Iers-Gaelische naam Tigh Damhnata wat huis van Dimpna betekent. Deze naam verwijst naar de 6de eeuwse Ierse heilige, Sint Dimpna, die een kerk zou gesticht hebben in het gebied. Geel en Tydavnet zijn sinds 1992 officieel met elkaar verbroederd omwille van de sterke link via de heilige Dimpna.

 

In het dorp staat één van de drie katholieke kerken van de parochie. De andere bevinden zich in Urbleshanny vlakbij Scotstown en in Corlat. De originele kerk van Tydavnet werd gebouwd in 1730 en werd later heropgebouwd rond 1900.

 

Meer info: www.tydavnet.com

 

Graafschap Monaghan 

Het graafschap Monaghan is een graafschap in de Republiek Ierland. Het is één van de drie graafschappen die in de provincie Ulster liggen maar niet tot Noord-Ierland behoren. De naam komt van het Iers, afgeleid van Muine Cheain wat land van de kleine heuvels betekent. Deze naam verwijst naar de concentratie van drumlins (elliptische heuvels gevormd door landijs) typisch voor de streek.